پنکونازول
معرفی:
این قارچکش در بازار با نام تجاری Topas میباشد. با فرمولاسیونهای EWعرضه میگردد. پنکونازول قارچکشی است از گروه شیمیایی تریازول و دارای خاصیت سیستمیک با اثر حفاظتی و معالجهای که علیه سفیدک سطحی درختان میوه دانهدار و هستهدار، انگور، سبزیجات و گیاهان زینتی مصرف میگردد. این قارچکش از طریق برگ جذب شده و به صورت آکروپتال به سایر نقاط گیاه جابجا میشود. پنکونازول بازدارنده دیمتیلاسیون استروئیدها میباشد. این قارچکش در ایران بخصوص علیه سفیدک سطحی (پودری) انگور مصرف میشود. در ضمن این قارچکش برای زنبورها غیرسمی است.
مکانیسم اثر:
این قارچکش از گروه شیمیایی تریازولها و با اثر حفاظتی و معالجهای است، توسعه قارچ را به وسیله دخالت در بیوسنتز استرولهای دیواره سلولی (بازدارنده دیمتیلاسیون استروئیدها) متوقف کرده و از دیمتیلاسیون استروئیدها جلوگیری مینماید. این قارچکش با جلوگیری از بیوسنتز ارگوسترول دیواره سلولی در قارچها (عموماً آسکومیستها و بازیدیومیستها) و نیز با جلوگیری از تشکیل هوستوریوم و نفوذ آن به سلول گیاه، توسعه قارچ را متوقف مینماید. مسیر متابولیسم گیاهی آن شامل هیدروکسیل کردن زنجیره پروپیل، ترکیب کردن به صورت گلوکوزید یا سوخت و ساز به صورت تریازول آلانین و تریازول استیک اسید میباشد. پنکونازول از طریق برگ جذب شده و به سایر نقاط گیاه جابجا میشود.
موارد مصرف:
قارچکش پنکونازول جهت پیشگیری و کنترل سفدک پودری (سفیدک سطحی)، اسکب (لکه سیاه) میوه و دیگر پاتوژنهای خانوادههای Ascomycetes, Basidiomycetes, Deuteromycetes ، در انگور، درختان میوه دانهدار و هستهدار، گیاهان زینتی و سبزیجات استفاده میگردد. این قارچکش به میزان ۵۰-۱۲۵ میلیلیتر در هکتار مصرف میگردد. مقدار آب مورد نیاز ۸۰۰ تا ۱۶۰۰ لیتر در هکتار است. از نظر زمان مصرف به محض مشاهده اولین علائم آلودگی و در صورت لزوم ۱۴-۱۸ روز بعد تکرار شود. فاصله آخرین سمپاشی تا برداشت انگور ۱۴ روز میباشد. در مواردی مشاهده شده که این قارچکش بیماری زنگ را نیز کنترل میکند.
سازگاری و اختلاط:
قابل اختلاط با اکثر حشرهکشها و قارچکشها مانند کاپتان و سولفور میباشد. همچنین در صورت نیاز به تکرار سمپاشی میتوان تا چهار بار اسپری به فاصله ۱۰ روز، ۵۰ تا ۸۰ روز پس از هرس انجام گردد، ولی پاشیدن هر قارچکش دیگری در طی این مدت نباید تکرار شود.
موارد توصیه پنکونازول در محصولات کشاورزی در سایر کشورها مانند جدول زیر میباشد:
نام محصول | نام بیماری | میزان و نحوه مصرف |
انگور | سفیدک سطحی | ۱۲۵ میلیلیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب |
درختان میوه هستهدار (گیلاس، آلبالو، هلو و شلیل) | سفیدک سطحی، لکه سیاه | ۲۵۰ میلیلیتر در ۱۰۰ لیتر آب |
درختان میوه دانهدار (سیب و گلابی) | سفیدک سطحی، لکه سیاه | ۲۵۰ میلیلیتر در۱۰۰ لیتر آب |
حبوبات | زنگ، سفیدک سطحی | ۱۰۰-۱۲۵ میلیلیتر در ۱۰۰لیتر آب |
صیفیجات (خیار، کدو، هندوانه، خربزه و طالبی) | سفیدک سطحی | ۱۲۵-۲۵۰ میلیلیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب |
گوجهفرنگی و سیبزمینی | سفیدک سطحی | ۱۲۵میلیلیتر در ۱۰۰لیتر آب |
گیاهان زینتی | سفیدک سطحی | ۱۲۵میلیلیتر در ۱۰۰ لیتر آب |
ملاحظات اختصاصی:
- این قارچ کش از طریق برگ جذب شده و به بقیه نقاط گیاه منتقل میشود.
- برای نتیجه بهتر باید پوشش کاملی از قارچ کش روی گیاه را بپوشاند.
ملاحظات عمومی:
- جهت اطلاع از جزئیات با کارشناسان حفظ نباتات منطقه مشورت نمایید.
- قبل از مصرف سم، برچسب آن را به دقت مطالعه نمایید.
- فروش این سم بدون نسخه گیاه پزشک ممنوع است.
- شرکت گیاه در قبال عواملی که خارج از کنترل شرکت بوده و یا در اثر استفاده نادرست از محصول باشد، مسئولیتی نمیپذیرد.
گیاه البرز مرکز فروش محصولات شرکت گیاه
منبع: شرکت گیاه