کوپراکسی کلراید
معرفی:
این قارچ کش در بازار با نام تجاری کوپراکسی کلراید گیاه Copper oxychloride 35% WP موجود است. کوپراکسی کلراید قارچ کش و باکتری کش از گروه آینورگانیک (INORGANIC) بوده که به صورت پودر قابل اختلاط با آب (۳۵%WP) جهت کنترل طیف وسیعی از پاتوژنها استفاده میشود. این ترکیب در آب و حلالهای آلی به مقدار کم حل میشود ولی کنترل طیف وسیعی از پاتوژنها استفاده میشود. این ترکیب در آب و حلالهای آلی به مقدار کم حل میشود ولی در اسیدهای قوی معدنی با تولید نمک حل میشود. در محیطهای خنثی بسیار پایدار است. کوپراکسی کلراید برای پستانداران و انسان سمیت ضعیفی داشته و برای زنبور عسل و ماهیها نیز بیخطر میباشد.
مکانیسم اثر:
کوپراکسی کلراید قارچ کش و باکتریکش حفاظتی بوده و به علت میل ترکیبی بالایی که با گروه کربوکسیل و آمین دارد با پروتئینها واکنش داده و به عنوان یک عامل بازدارنده آنزیم عمل میکند، این ترکیب جذب اسپورهای در حال جوانه زنی شده و تا زمانیکه غلظت آن به حد کشندگی اسپور رسید موجب نابودی آن میگردد، وی عمده اثر آن در ممانعت از جوانهزنی اسپورها و رشد قارچ است.
موارد مصرف:
کوپراکسی کلراید به منظور کنترل بیماریهای مختلفی نظیر بلایت، سفیدک دروغی، زنگ و انواع لکهبرگیها روی طیف وسیعی از محصولات کشاورزی مثل انگور، زیتون، درختان میوه دانهدار و هستهدار، مرکبات، موز، چای، سیبزمینی، گوجهفرنگی، چغندر، کرفس، هویج و … قابل استفاده است، مزیت این سم نسبت به ترکیب بر دو سهولت در استفاده و خطر کمتر آن است. اکسی کوپ چون کمتر در آب حل میشود گیاهسوزی کمتری دارد.
سازگاری و اختلاط:
کوپراکسی کلراید در دز توصیه شده روی گیاهان مذکور گیاهسوزی ندارد، به استثنای هویج و سیبزمینی که در برخی شرایط ایجاد گیاهسوزی میکند. روی برخی از واریتههای سیب ممکن است ایجاد زنگار کند. اختلاط این ترکیب با ترکیبات جیوهای، DNOC، لایم سولفور و قارچکشهای آلی گوگردی یا دیتیوکارباماتها (تیرام، زیرام، فربام، واپام، نابام، مانب، زینب، پروپینب و مانکوزب) نیاز به آزمایش مخلوط حاصله دارد. در محیطهای خنثی بسیار پایدار ولی در برابر حرارت به صورت مخلوط با سایر قارجکشها و حشرهکشهای خنثی یا کمی قلیایی تجزیه شده و اکسید تولید میشود. کوپراکسی کلراید اگر طولانی مدت در معرض آهن و سایر فلزات باشد ایجاد خورندگی میکند.
موارد توصیه کوپراکسی کلراید در محصولات کشاورزی در سایر کشورها مانند جدول زیر میباشد:
نام محصول | نام بیماری | میزان مصرف |
زیتون | بیماری لکه طاووسی زیتون | ۳ در هزار |
درختان میوه دانهدار و هستهدار | آتشک درختان میوه دانهدار، شانکر باکتریایی درختان میوه هستهدار | ۳ در هزار |
پوسیدگی فیتوفترایی درختان میوه | ۵ در هزار | |
پیچیدگی برگ هلو ـ شانکر سیتوسپرایی ـ بیماری غربالی درختان میوه هستهدار | ۵-۳ در هزار | |
گردو | بلایت (پوسیدگی مغز)گردو ـ آنتراکنوز (لکه سیاه) گردو | ۳ در هزار |
بادام | لکه آجری بادام | ۳ در هزار |
مرکبات | شانکر باکتریایی لیمو | ۱ در هزار |
سرخشکیدگی مرکبات | ۵ در هزار | |
گموز مرکبات | ۱ درصد (دوغاب به بافت خشبی) | |
پسته | گموز | ۴ درصد (دوغاب به بافت خشبی) |
نخیلات | پوسیدگی گل آذین خرما (خامج) | ۲ در هزار |
سیبزمینی | سفیدک درونی سیبزمینی | ۳ در هزار |
سبزی و جالیز | سفیدک درونی سبزی و جالیز، سفیدک پودری گوجهفرنگی | ۲-۱ کیلوگرم در هکتار |
گیاهان زینتی | پوسیدگی طوقه | ۲ در هزار |
ملاحظات زیست محیطی:
- حداقل به مدت ۳ هفته، احشام را از نواحی سم پاشی شده دور نگهدارید.
- این سم برای ماهیان و سایر آبزیان زیان آور است.
ملاحظات عمومی:
- جهت اطلاع از جزئیات با کارشناسان حفظ نباتات منطقه مشورت نمایید.
- قبل از مصرف سم، برچسب آن را به دقت مطالعه نمایید.
- فروش این سم بدون نسخه گیاه پزشک ممنوع است.
- شرکت گیاه در قبال عواملی که خارج از کنترل شرکت بوده و یا در اثر استفاده نادرست از محصول باشد، مسئولیتی نمیپذیرد.
گیاه البرز مرکز فروش محصولات شرکت گیاه
منبع: شرکت گیاه